Latest Posts

Deras framtid står på spel

Lillasyster, storebror. Hur blir er framtid? Hur blir era barns framtid? Ni är mitt allt och jag vill tro att den dag ni får egna barn kommer de att vara ert allt. Men kommer ni att kunna ge dem samma trygghet som jag kan ge er? Vad kommer hända, var kommer ni att vara? Kommer ni att bo kvar i Sverige, med alla privilegier som vi har eller kommer ni att ha drivits på flykt undan klimatkatastrofer eller för era åsikters skull? För mina åsikters skull? För vad händer med oss som gillar mångfald om högerextremismen kopplar ett ännu hårdare grepp om tillvaron. Med dagens IT kan man snabbt bli kartlagd och vilket pris kommer ni få betala för att ni har en mamma som har uttryckt sig positivt om alla människors lika värde? Tanken svindlar och skrämmer och ändå känns den påtagligt nära. Är det så här det börjar? I regimer där folk fängslas, torteras och mördas för sina åsikter och för att de avviker. Är det så här den första krypande oron känns? Försöken att intala sig att det aldrig kommer att hända, inte här, det är bara för osannolikt.

Med bara några dagar kvar till valet den 9 september 2018 känns läget mer ödesmättat än någonsin. Högervindar och antidemokratiska krafter har  länge blåst allt starkare i Europa och att de två osannolika fenomenen Trump och Brexit blev verklighet, fast ingen trodde det, gör att min oro inför detta val verkligen är stark på riktigt. Jag oroar mig för två saker: Att det livsviktiga fokuset på miljöfrågor och klimatet, som alla BORDE ha drunknar i debatten om trygghet, integration, skärpta straff och andra tumskruvar. Jag oroar mig också för just dessa tumskruvar. De är som en blandning av lösa skott men som ändå kan ta illa om de blir verklighet. Till exempel parollen ”Strängare straff för våldtäktsmän”. Ja, vi är säkert många som tycker att våldäkt är vidrigt och ska bestraffas därefter, men det stora problemet är ju att det är så sällan en våldtäkt leder till en fällande dom. Alltså kommer skärpta straff inte göra någon skillnad i praktiken. Särskilt inte eftersom många som ylar efter ”skärpta straff” är vita medelålders hetero män som sällan accepterar att många våldtäktet sker av närstående i hemmet, väldigt ofta av sådana som de själva. Ska dessa män styra domstolarna kommer knappast fler kvinnor bli tagna på allvar och de våldtäktsmän som väl ställs inför rätta kommer antagligen passa bra in i fördomsprofilen. Så vad vinner vi egentligen med ”hårdare straff”? Jag skulle kunna fortsätta med fler exempel men det blir som att slå in öppna dörrar för de som redan har begripit detta och övriga kommer jag inte att omvända ändå.

Något som jag tycker är intressant men som jag tror att jag inte har sett någonstans i debatten är varför det har blivit så här. ”Experter” brukar hänvisa till att politiken under (för) lång tid har bedrivits för mycket på mitten och att folk har tappat förtroende för politikerna. Men är det verkligen hela sanningen. Är det ens sant alls? De flesta vill ju fortfarande INTE ha en högerextrem regering. De flesta verkar faktiskt vara nöjda med en dragkamp som förs just kring mitten. Ändå är det nästan var fjärde person som gärna ger upp den demokrati som generationer före oss har kämpat så hårt för. Varför? Jag tror inte att det är för att de inte förstår vad de gör eller vad deras åsikter leder till. Tillräckligt många har uttryckt att de faktiskt inte gillar invandrare, att de tycker att abort ska begränsas, att de vill att ”svenska” pengar ska gå till sverige och inte som bistånd till bättre behövande. Det verkar faktiskt som att de flesta som röstar för antidemokratiska värderingar gör det för att de tycker att det är rätt väg att gå.

Men varför?! Varför i herrans namn? Om man tycker att politiker är förljugna, tror man att en auktoritär ledare skulle vara mindre förljugen? Demokrati och rösträtt innebär ju att vi kan rösta bort ”förljugna” politiker men en diktator lämnar aldrig ifrån sig sin makt. Nej, jag förstår verkligen inte. Men jag skulle verkligen vilja förstå hur de tänker. Få dem att utveckla sitt resonemang. De som säger att de röstar för att få det bättre själva, hur tror de att det skulle bli på riktigt i praktiken? Hur mycket bättre skulle det bli? Om man är arbetslös och missnöjd med det och känner att invandrare tar ens jobb, blir man automatiskt mer attraktiv för en arbetsgivare för att regeringen är högerextrem? Även om man sparkar ut invandraren så ökar ju inte den egna kompetensen. Och städa tunnelbanan är väl inte det arbete som den missnöjde, arbetslöse ursvensken strävar efter ändå? Nej, jag begriper inte.

Och även om jag begrep skulle det inte ändra något nu. Jag kan inte påverka något eller få folk att ändra åsikt. Jag kan bara ta mitt röstkort och använda den demokratiska rättighet jag ännu har kvar och rösta för ett bättre och mer humant samhälle, där ledarna förstår att om vi inte tar omedelbara krafttag för miljön, då spelar snart inget annat någon roll. Jag röstar för mina barns framtid, för alla barns framtid. Sen kan jag bara blunda och hoppas att tillräckligt många har gjort samma som jag. Annars kommer det inte att bli roligt att vakna på morgonen den 10 september.

Trista nittiotalshuset

För exakt ett år sedan gick flyttlasset till huset där jag nu bor. Jag skulle sälja mitt hus och flytta ihop med mannen och hans två barn. Plus mina två. Då behövdes ett större hus än min söta lilla skolåda från trettiotalet.

Trista nittiotalshuset i tidigt vårskrud

Svaret på storfamiljens behov stavas nittonhundranittioett. Året då denna pastellblå bakelse (ehe…) byggdes. Mina drömmar om charm och spröjs och 1920-tal fick vackert stoppas undan. Men jag var glad ändå, för här skulle vi alla få plats! Barnen fick varsitt rum, TV-rum och badrum för barnen däruppe, vuxenvardagsrum och badrum med bastu nere. Så najs!

Planlösning för storfamilj!
Kids’ floor 🙂

Nu kan man väl säga att jag ett år senare har boat in mig och jag har skissat på allt jag vill göra om. Ja, det låter galet I-landsmässigt och onödigt men jag kan bara inte leva med fula fönsterbänkar, utanpåliggande elsladdar (i plastkanaler) och dörrar och lister som är de ocharmigaste som någonsin har tillverkats. Min själ krymper lite varje gång jag ser vägghörnen som är förstärkta med trälister (alltså, man har stålkanter som man döljer med lite spackel eller väv istället). 

Fina kaminen, med bakugn och vedspis. 100 poäng!

Nåja. Jag inväntar ett möte nästa vecka som kan bringa lite klarhet i om jag kan börja gå loss med kofoten härhemma eller om jag får välja en annan strategi. Ni lär bli varse! På Instagram delar jag bilder från huset under hashtaggen #tristanittiotalshuset Där kan man följa vad som eventuellt kommer att ske i renoveringsväg här hemma.

Vardagsrum nere (mäklarbild)
”Ljus och välkomnande hall” (mäklarbild)

Alla bilder i detta inlägg är tagna av Skandiamäklarna

Proteinplommon

När jag äntligen äntligen äntligen, vid fyrtio års ålder, har en trädgård med plommonträd ska det såklart vara larver i plommonen. Suck! Jag har lyckats lista ut att det är BÅDE plommonvecklare och plommonstekel som gillar plommonen lika mycket som jag.

För de är verkligen galet goda. Plommonen alltså, inte larverna. Eller, larverna smakar väl plommon de också. Jag har nog råkat sätta i mig en del larver för jag var inte så uppmärksam när jag glupskt smakade på de första som mognat.

I alla fall tillhör de rosa larverna plommonvecklaren, Cydia funebrana. Det jag har läst mig till är att de övervintrar som puppor i eller nära trädet. De svärmar på våren och lägger ägg på karten. Larven mumsar frukten och kryper sedan ut och förpuppar sig och så är cirkeln sluten. 

Jag har sett några larver som är mindre och ljusare, benvita. Det är sannolikt plommonstekeln, Hoplocampa minuta. Den är ännu lite mer jäklig för den lägger sina ägg redan i blomman. Så medan man går där på våren och njuter alldeles väldigt av det ljuvliga blomtaket pågår egentligen början till sensommarens massförstörelse.

Bedräglig skönhet i blomstertaket

Men! Nu är jag förvarnad. Påläst. Beredd inför nästa säsong. Att använda gift är givetvis inte ett alternativ. Absolut inte i hobbyodling och helst inte annars heller. De som odlar plommon kommersiellt hittar väl sina argument för det (t ex att de vill ha något att sälja över huvudtaget) men jag köper inte plommon av just den anledningen, att de är besprutade. Dessutom är köpeplommon inte ens goda.

Istället kommer jag att beställa feromonfällor som fångar in de vuxna djuren (förhoppningsvis innan de har lagt äggen). För att minska antalet vuxna djur kan man täcka marken under trädet och därmed hundra dem från att komma upp i tid för att svärma (före blomningen redan). Plommonstekeln övervintrar i marken, nämligen. När väl fruktkarten börjar synas kan man skaka trädet för att angripna kart ska falla ner i förtid. Karten samlar man upp och ”förstör”. Antingen kasta i vanliga soppåsen eller kanske kommunens kompostpåse. Inte den egna komposten ute som står ca 5 meter från plommonträdet.

Det är väl ungefär det: Minska på antalet vuxna individer och plocka bort angripna kart så fort som möjligt för att minska antalet möjliga vuxna individer till året efter. Ska bli spännande att se om jag lyckas!

Årets frukt då? Tack och lov är inte alla frukter angripna och de som sitter kvar på trädet verkar vara mindre angripna än de som redan har fallit ner. Jag plockar och delar plommonet. De som är angripna skär jag bort det som är dåligt. Det är inte jättejobbigt. Sen är det bara att äta som vanligt eller göra chutney, marmelad eller något annat smarrigt!

Men det är inget man plockar lite lättvindigt i tidiga morgondaggen, tar med till jobbet i rustik pappåse och bjuder generöst till fikat precis. Om man inte är ovän med chefen, vill säga.

Nästa år, då!

Den totala tillfredsställelsen

Efter middagen stod plötsligt alla currykors i rätt vinklar och jag kunde ta mig ut i trädgården en sväng. Kvällen var lätt mulen, ljum och helt vindstilla. Den kändes liksom len och hela kroppen blev alldeles lugn och och varm.Man kunde höra grannars barn leka med varandra en bit bort. Jag kan knappt minnas när det senast kändes så här bra att greja i trädgården. Även om det alltid är avkopplande och återhämtande att pyssla ute har jag de senaste 9 månaderna varit gravidkrämpig och året före dess utmattningsförlamad. Men nu!

Bebisen stoppade jag i vagnen och medan jag puttade till vagnen lite ibland eller körde en halv sväng på gräsmattan kunde jag plocka upp äpplen och sortera dem i slänga eller musta. Jag passade även på att ta bort blasten på potatisen, kratta undan nedfallna plommon och klippa gräset. Det sistnämnda medan bebisen stod en bit bort för att inte bli alldeles lomhörd.

Vindstilla och ljum kväll

Apropå potatisen kunde jag inte hålla mig från att peta bort lite jord och kolla om det blivit något av min spontanodling. Egentligen ville jag vänta till stora barnen kommer och skörda potatisen tillsammans med dem, men nyfiken i en strut besegrade mig. Och tänk! Där var några små knölar ändå!

Ser exakt ut som potatisen i påsen i kylskåpet i våras

Till slut gjorde sig augustimörkret påmint och samtidigt började ett stilla regn att falla. Jag plockade ihop och stängde till och tog in bebisen, som precis vaknat till och ville äta.

Just idag är jag stark

Idag är det exakt fyra veckor sedan den här tröttmössan i sin missmatchande outfit kom till världen. Fyra veckor där jag har gått från att vara trött och höggravid i svettig rekordsommarvärme till en ganska pigg och stark rackare.

Jag mår så jäkla bra och det är jag innerligt tacksam för! Framförallt har jag inte känt mig hjärntrött eller utmattningstrött på hela tiden. Vilken lycka det är kan bara den som själv varit utmattningstrött veta.

Dessutom har kroppen återhämtat sig otroligt bra från kejsarsnittet. Jag är piggare, starkare, rörligare och mår mentalt mycket bättre än jag gjort motsvarande tid efter mina ”vanliga” förlossningar. Jag hade sådan feeling i helgen att jag klickade hem två par träningstights. Haha! Nu ska jag bli en sådan där som går runt i träningsbrallor hela dagarna utan att ens vara i närheten av ett gym. Hoppas att kondition och styrka liksom smittar av sig från kläderna till kroppen. De innehåller säkert en massa skit-ämnen också de där tightsen. För att inte tala om att de är gjorda av plast. Var finns träningskläder i schyssta material? 


Vad jag beställde. Rea på ett par i alla fall.

När man är queen

Det är morgon. Bebisen sover. Några solstrålar letar sig in i glipan mellan rullgardinen och fönsterkarmen. Klockan visar strax efter åtta. Jag känner mig nästan utvilad efter en natt med bara några få, korta uppvak. ”Om man skulle passa på att få i sig lite frukost”, tänker jag och lotsar mig försiktigt ur de ännu sovvarma sängkläderna.

Jag väljer temugg med omsorg och funderar på vad jag ska satsa på till frukost. Här ska livsnjutas en vanlig torsdagsmorgon. Bruset från vattenkokaren tonar ut. Snart te! Året med utmattning och ett antal mindfulnessövningar påminner mig om att ”vara i nuet”. Därför betraktar jag temuggen när den fylls med vatten och hur virvlarna till en början färgas ojämnt av tebladen. Jag lyssnar till det porlande ljudet från den rykande heta vattenstrålen.

Men mina öron uppfattar även ett annat ljud. Från sovrummet. Som ändå är en bit från köket. Det omisskänliga bubblande sprakandet från en treveckorsbebis som fyller en blöja. Jag tvekar. Tänker på mitt te. Bebisen verkar fortfarande sova. Men bajs är ändå bajs. Då hör jag ljudet igen. Med oförminskad styrka. Två sådana känns olycksbådande och jag bestämmer mig för att i alla fall kolla läget. På väg fram till sängen hör jag gurgelspraket en tredje gång.

Det blir snabbt uppenbart att detta kan inte vänta.

Bebisen får jag skölja i handfatet och medan hon luftar sig och tränar nacken på en filt på golvet, tar jag mig an de nedsölade lakanen (och bodyn). Jag sänder ett tyst tack till kemikalieindustrin och den flaska Vanish jag köpte på impuls häromdagen. Swish swosh! Det här skulle kunna bli bra reklam på TV tänker jag.

Bebisen blir visst hungrig av allt luftande och nackträningen och jag sätter mig i skräddarställning på golvet för att amma. Då känner jag plötsligt hur avslaget, som har varit obefintligt de senaste dagarna, ger sig tillkänna. Jag som bara rev ut nattbindan utan att sätta i någon ny när jag klev upp! Snabbt in i badrummet och ner på toan, låta avslaget hamna där. Bra plan, bara några små fläckar i trosorna. Fortfarande en ammande bebis i famnen. Med ena handen rafsar jag fram ett trosskydd från badrumsskåpet och lyckas hjälpligt mecka fast det. Nu är man queen igen! Bara lite gropar på vägen.

Bebisen vill inte somna själv utan jag får ha hene i famnen en stund. I tvättstugan surrr tvättmaskinen vänligt. Påminner om att jag i alla fall inte behöver tvätta för hand. Jag tar den tomma tvättmedelskartongen för att lägga den i återvinningen under diskhon. När jag kommer ut i köket får jag syn på en stor kopp med kallt te som står på köksbänken. Jag tittar på klockan. det har gått 1,5 timme sedan jag kvasi-mediterade över tebladen. Tur det finns micro. Och kexchoklad.

Gravid vecka för vecka – vecka 23, berätta om sin graviditet för omgivningen

Hej allihop, måndag idag! Det är post-påsklov och det har varit en riktigt härlig vecka. Jag har fått en del gjort i trädgården (mest tack bare barnen, i och för sig) och inomhus. Den första riktiga vårdagen kom äntligen igår och jag såg till och med en humla surra förbi. Jag har ytterligare en graviditetsvecka bakom mig och är inne i vecka 23 nu. Enligt diverse gravidappar väger bebisen ca 500 g vid det här laget. Det kan jag absolut tänka mig för sparkarna är ganska rejäla emellanåt och jag kan känna hur den ”knorvar runt” ibland.

I fredags hade jag möte med min läkare och arbetsgivare för att planera för när jag ska börja jobba igen. Eftersom jag är sjukskriven, och alltså inte på jobbet, är min arbetsgivare den sista jag har berättat om graviditeten för den här gången. Men det gjorde jag för ett par veckor sedan och alltså får väl graviditeten anses vara offentlig nu.

Min strategi för att berätta om graviditeten har varit olika för varje barn. Eller, strategi och strategi, det har bara blivit som det har fallit sig mest naturligt. Första gången kändes det som en väldigt stor sak. Det var första barnet och det gick väldigt fort att bli gravid och jag var inte riktigt beredd själv. Det kändes viktigt att vänta de första 12 veckorna innan ens de närmaste fick veta. Däremot fick jag göra ett undantag väldigt tidigt. Plusset på stickan råkade nämligen sammanfalla med en resa till USA med ett kompisgäng. Jag hade börjat må illa bara någon vecka innan vi åkte och det var helt olidligt. Jag kräktes som en galning och var tvungen att småäta hela tiden. Vi skulle göra en road trip längs västkusten i en månad. Alltså, fy! Jag ställde klockan för att hinna äta och kräkas tillräckligt många ggr på raken för att jag skulle klara att sätta mig i bilen. Vid tredje morgonen gick det inte längre. Jag skulle precis kliva in i bilen, sist av alla, men fick rusa till en buske och spy. De andra trodde säkert jag var bakis, men jag hade ju bara druckit coca cola när vi gått ut på kvällen. Jag vacklade tillbaka till bilen och bad om ursäkt och sa ”jag är inte magsjuk, jag är gravid”. Åtta par ögon stirrade på mig väldigt förvånat. Men efter det hade de full förståelse för att jag behövde planera matstoppen noga. Väl hemma i Sverige var de blivande mor- och farföräldrarna de som först fick veta, men inte förrän efter vecka 12. Min arbetsgivare väntade jag med till vecka 17 vill jag minnas. Men då hade jag gått ett par veckor med pärmar och papper framför magen så fort jag skulle någonstans.

Med barn nummer två blev det lite tvärtom. Jag mådde otroligt illa igen och kräktes ca 6-7 ggr innan jag ens kom hemifrån på morgonen. Till slut fick jag medicin och den hjälpte lite. Eftersom jag mådde så dåligt kände jag att jag behövde gå ner i arbetstid. Dessutom tänkte jag att om jag får missfall och behöver vara borta från jobbet är det lika bra att kollegorna vet och förstår varför man inte är på topp. Alltså berättade jag på jobbet redan i vecka 7. Magen hade börjat puta på en gång och jag såg rätt gravid ut på direkten. Det var var skönt att ”alla” visste och ingen behövde spekulera. Jag tycker numera själv att det är rätt uppenbart när någon är gravid tidigt. Plötsligt börjar det ätas en massa mellanmål, midjan försvinner och brösten väller ut ur tröjan på ett sätt som de inte brukar. Jag verkar kanske helt tuttfixerad nu, men det slår aldrig fel! Jag tänker ”hm, ojdå, brukar verkligen hon ha en sån hylla?” och några veckor senare berättar vederbörande att hon väntar barn. Så, ett tips till alla ni som spekulerar: Magens form kan ändra sig beroende på var i menscykeln man är. En svullen mage betyder alltså inte bebis per automatik. Men om någon plötsligt verkar öka en BH-storlek på några veckor, då…!

Den här gången blev det lite speciellt, eftersom jag var hemma och heltidssjukskriven. Dels var jag osäker på om jag skulle orka en graviditet och bebis och dels tänkte jag att det säkert inte blir något eftersom jag är precis på målsnöret till att fylla 40. Jag bidade min tid lite. Illamåendet kom men var absolut hanterligt, särskilt med medicin. Jag mådde plötsligt bättre i min utmattning. Inte på en gång men ungefär i vecka 8. Bebisen tittade jag till med ultraljud ibland och den verkade ju frisk och kry. Så, ja, jag tog beslutet att det får bara lösa sig med allt och i samma ögonblick kände jag mig så himla glad och förväntansfull! Men jag ville inte berätta för barnen ifall det inte skulle gå vägen och detsamma med min arbetsgivare. Och ungefär alla andra. De första som fick veta var faktiskt mina bröder och det var mest en slump. Kort därefter mamma. Sen dröjde det ett antal veckor innan jag berättade för barnen. Alla blev i alla fall väldigt glada. Barnen jublade rakt ut och har sedan dess tagit upp magen som en fullvärdig medlem i familjen redan. 

Gravid vecka 22

Idag är det 1:april och det är inte bara den första dagen i april månad utan även mitt första inlägg i kategorin gravid vecka för vecka!

Jag har avverkat 21 fulla veckor och några dagar och är därmed i vecka 22. Beräknat födelsedatum är den 8:e augusti. Alltså 2018-08-08. Inget dåligt datum! Eller…jag bävar i och för sig för att vara höggravid på sommaren. Jag slår vad om att med min tur blir det en kanonsommar med värmebölja i 3 månader i sträck.

Den som ids räkna bakåt kommer fram till att jag blev gravid ungefär i mitten på november förra året. Den som har läst några tidigare inlägg (eh, ja, det finns ju inte ens så många än…) vet också att jag är sjukskriven för utmattningssyndrom. I skrivande stund är jag på bättringsvägen och ska snart börja arbetsträna. Men i mitten på november var jag fortfarande i riktigt dåligt skick. Jag kom inte alltid i kläderna på dagarna, låg mycket i sängen och soffan, duschade kanske var tredje dag och gjorde inte mkt vettigt alls här hemma. Att skriva så många ord i en följd som ett sådant här blogginlägg var helt uteslutet. Jag kunde knappt skriva en matlista. En graviditet kändes minst sagt lite otajmad. Min största oro var förstås om jag skulle orka ta hand om en bebis. Visst hoppades jag på att må bättre och vara piggare nio månader efter november, men eftersom jag har två barn redan vet jag hur mycket energi som går åt till att ha en liten nyfödis. Jag visste varken ut eller in, men tänkte att jag har ändå lite tid på mig att fundera. Dessutom tänkte jag att vid min ålder är det inte säkert att det blir något av det hela. Visst, det är många som får barn efter 40 (min farmor fick min pappa, nr 5 och yngst i barnaskaran, när hon var 42 och det var 1947) men risken för missfall är ändå större statistiskt sett.

Innan jag fortsätter tänkte jag visa hur jag såg ut innan jag blev gravid. Jag hittade en gammal spegelselfie från i somras, nämligen. Den är inte särskilt bra, för den är inte tagen för att visas egentligen. Jag tror att jag ville dokumentera lite hur trött jag såg ut (för jag kan se att jag ser trött ut. Alltså utmattningstrött. Ögonen är helt utan gnista och att le orkade jag inte. Leendet såg mest ut som en grimas då.

Varför vill jag då visa mig som ogravid? Jo, för jag misstänkte tidigt att jag var gravid eftersom min mage svällde upp. Alltså innan jag ens skulle ha mens. Jag gjorde ett graviditetstest som visade ett svagt svagt plus. Jahapp. Det som gör att magen sväller upp är inte att livmodern plötsligt blivit jättestor utan det är graviditetshormonerna, främst progesteronet, har jag läst mig till i efterhand. Min mage är dessutom helt trasig sedan tidigare graviditeter och det finns inget som ”håller emot”. Bild på det nedan:

Tiden gick och jag började må illa på morgnarna. Jag kräktes direkt jag klev upp och sedan fick jag skynda mig att få i mig något att äta. Apelsinjuice funkade bäst. Jag började äta Lergigan comp för att hantera illamåendet något. Det gjorde jag när jag väntade andra barnet för båda mina graviditeter har jag mått illa alla 40 veckor och kräkts flera ggr per dag fram till vecka 22 ungefär.

Efter några veckor ville jag veta mer säkert att jag faktiskt var gravid. Jag har erfarenhet av fördröjt missfall och då mådde jag illa i flera veckor till, trots att fostret dött i vecka 7. Jag bokade alltså ett tidigt ultraljud i vecka 8 och fick se en liten krumelur med ett hjärta som tickade på fint.

Under de veckor som gått hade jag förstås tänkt mycket på om jag skulle orka med en bebis. Jag har två barn och hade gärna haft fyra, men livet kom emellan och det blev inte så. Nu fick jag plötsligt chansen till ett tredje barn! Med tanke på min ålder, jag är 39, insåg jag att det kanske inte blir någon mer gång alls. Otajmat och utmattat men det får bara lösa sig. Jag bestämde mig, bebisen är välkommen!

I samma stund som det beslutet var fattat blev bebisen inte bara välkommen. Den blev väldigt efterlängtad och min oro för att den inte skulle klara sig sköt i höjden som en raket. Varje dag gick jag och kände efter symptom och varje gång jag kräktes var jag tacksam (ok, ganska tacksam…). Magen var ungefär i samma storlek den här tiden och stickade tröjor gjorde den ganska lätt att dölja. Plus att jag gick ju mest hemma ändå.

Plötsligt märkte jag hur illamåendet lugnade sig lite. Visst jag kräktes fortfarande före frukost men jag behövde inte medicin för att klara dagen och magen ”sjönk ihop” lite. På morgnarna var den helt platt vissa dagar. Panik! Det var ju så det fördröjda missfallet gav sig tillkänna till slut. Jag bokade raskt ett privat ultraljud och i vecka 11 lade jag mig på en brits, med gråten i halsen, och fick kall gel på magen. Men min oro var obefogad. Tack och lov! Där vevade en liten krabat på alla armar och ben och ljudet av galopperande hjärtslag fyllde undersökningsrummet.

Trots det fina ultraljudet tog det inte många dagar innan oron infann sig igen. Jag hade ju inte passerat 12 veckor och illamåendet blev mer och mer uthärdligt. Jag köpte mig en doppler för att kunna lyssna lite på fostrets hjärtljud. Någon gång i veckan i alla fall. Tror ni jag hörde något? Nä. Inte ett smack. Jo, en massa kurr och brus och sus från min mage men inga hjärtljud. Tror ni jag blev lugn? Nä, precis.

Nu var jag bortåt vecka 13 och tänkte att jag i alla fall får försöka boka en tid för inskrivning på MVC. Jag ville inte jinxa det hela genom att boka för tidigt och jag vet hur jag ska ta hand om mig, äta bra och järn och folsyra och allt det där. Jag fick en tid i vecka 15, en vikare, för ordinarie barnmorskan skulle ha sportlov. I vecka 14 var magen fortfarande lite putig ibland men illamåendet hade nu nästan helt klingat av och jag kräktes inte ens före frukost. Jag kände inga fosterrörelser alls (gjorde det i v 19 med första barnet och i v 14 med andra) och dopplern var fortsatt omedgörlig. Panik igen och tid för nytt ultraljud. Som visade en vild krabat. Såklart.

Jag vågade mig i alla fall iväg på inskrivningen och i v 18 gjorde jag rutinultraljudet. Det såg jättefint ut allting, fortfarande. Men de första fosterrörelserna kände jag bara några dagar före RUL och inte ens varje dag. Nu i vecka 22 känner jag bebisen många gånger per dag och när jag vaknar till på natten. Det syns till och med små puffar på utsidan nu. Det gör mig så så glad! På RUL sa barnmorskan att moderkakan ligger i framvägg och det gör att det kan vara svårt att känna rörelser tidigt.

Jag längtar massor efter den lille! Önskar er alla en god kväll, med en bild från magen i vecka 20.

 

Friyay!

Godmorgon!

Den här dagen började betydligt bättre än igår. Solen skiner in från helt nya ställen nu för varje dag som går och det är roligt att följa.

Sovrummet med ”ny” sol. Och förskräcklig strukturtapet. Tack och lov är den ganska färglös men jag skulle gärna byta ut den. Fast tanken på att bredspackla en strukturtapet (eller betala någon för att göra det) får mig att inse att det finns betydligt mer prioriterade områden härhemma.

Jag gjorde samma frukost som igår men idag orkade jag gräva fram lite bär ur frysen och toppa med. Havtorn från affärn och hemplockade svarta vinbär. Detta är helt vanliga svenska bär som funnits här sedan (typ) urminnes tider, men på senare tid har de fått status som så kallade superbär. De innehåller mycket C-vitamin och annat nyttigt. C-vitamin förstörs vid uppvärmning och att frysa bären bevarar nyttigheterna bäst. När de hamnar på varm gröt tinar de snabbt och skulle de vara lite halvfrusna när man äter blir det en bara en krispig och fräsch kontrast tycker jag. Gröt kan lätt bli lite kvalmigt och jag äter helst min kall, eller i  vart fall rejält avsvalnad.

Havregryn, en gnutta salt, havrekli, linfrön, torkade fikon, kanel, havtorn, svarta vinbär och havremjölk. Havregrynsgröt går lika snabbt att göra som att bre mackor.

Nu ska jag hoppa in i duschen och sedan hoppas jag orka med att så frön och ta sticklingar!! I eftermiddag hämtar jag upp barnen i skolan och tar dem till passexpeditionen, där deras pappa möter upp. Om en månad ungefär åker vi till England, jag och barnen och jag upptäckte i god tid att barnens pass gått ut. När det är klart och jag har pussat på barnen ska jag ta bilen och sätta mig i fredagstrafiken och åka ut till landet. Bra planer, hoppas de håller.

Hoppas ni får en bra fredag också!

 

Olika sorters terapi

Jag vaknade tidigt i morse, redan kl 6, av mig själv. Väldigt skönt. Men jag blev kvar i sängen i två timmar. Typiskt utmattning. Men idag har jag en helt obokad dag och unnade mig en lugn morgon. Väl uppe gjorde jag havregrynsgröt och hade i havrekli, linfrön och torkade fikon. Jag hittade en lista på nätet häromdagen om fiberinnehåll i olika livsmedel. Kli, fikon och linfrön kom högt upp på listan. De flesta grönsaker kom dock ganska långt ned, vilket förvånade mig. Det hela avnjöts med kanel och havremjölk. En helt växtbaserad frukost således. Och ekologisk, när jag tänker efter. Till och med kanelen var eko. Jag blev piggare efter att jag ätit men inte mer än att jag iddes ta en dusch för att sedan landa i soffan och bli kvar där till lunch. En klassisk ”återfallsförmiddag” där både kropp och knopp är sega som kola. Hur mycket jag än vill ta mig för saker så går det bara inte. Det var soligt ute och jag hade planerat att ta en ”poddenad” (promenad med podd i öronen) på fm men det var bara att glömma.

Till lunch fanns det rester, lax och pasta, tur nog. Och efter lunchen var det som om dimman lättade i mig och jag fick äntligen på mig kläderna och kunde ta tag i dagen! Först vattna lite blommor, ta in posten och annat smått hushållsgöra och sedan åkte jag till Ulriksdals slottsträdgård. Jag är så längtig efter vår och växter och odling nu! Den uteblivna poddenaden ersattes med en vanlig promenad i slottsparken. Det var en otroligt härlig vårvinterdag och alla färger blir så intensiva! De färger som finns, vill säga. Det är ju mest blått, vitt och brunt…

Ulriksdals slott i vinterskrud.

På sommaren är himlen mer blekblå pga all fukt i luften och att solen står högre. Ljusmässigt är den den bästa tiden på året nu tycker jag. Från mars till och med maj. Det blev en lagom promenad och jag tänkte att jag ska försöka åka hit flera gånger under våren och liksom följa vårens utveckling här. Det kan nog bli väldigt mysigt!

Orangeri, vilken fantastisk ”uppfinning” i vår nordliga del av världen! Att förr i tiden kunna njuta av exotiska frukter och växter. Det var väl i och för sig bara de rikaste som hade den lyxen, men ändå. Jag drömmer i alla fall om ett utrymme där jag kan övervintra växter och förlänga odlingssäsongen. Ser ni de två svarta ”strecken” i nederkant av huvudingången? Det är benen på två kvinnor som satt i varsin nisch och lät solen värma ansiktet. Det såg otroligt skönt och genomsvenskt ut. Att sitta i full vintermundering och lapa vårens första solstrålar i ett vindstilla hörn.

Promenaden avslutades i trädgårdshoppen. Förstås. Jag hade fört långa samtal med mig själv innan om att INTE köpa något. Bara för det får jag syn på några fat från Ståhl keramik det första som händer när jag kommer in. Gaaah! Men jag lyckades ”ståhlsätta” mig (förlåt för pappaskämt) och klev vidare. Vilken njutning det var att sakta strosa runt bland tulpaner, narcisser, julrosor, primula och allehanda krukor. Så mycket vackra ting, men oj oj oj vad dyrt det är. Nåja, det gör det lättare att avstå. Jag var där för att tanka energi från växterna, inte shoppa.

Så himla enkelt och dekorativt! Rödlök i små terakottakrukor. 

Jag gick ganska raskt genom avdelningen för gröna växter och landade sedan i växthuset. Med pelargoner. Det var jag inte beredd på och efter att ha gått alla rader upp och ned och tittat på myriader av kornettblommor, St Paulia och pelargoner såg jag, till min förskräckelse, hur mina armar liksom sträckte sig efter en cerise dröm bland de gammaldags pelargonerna. Den slöts girigt i famnen av vänsterarmen och var omöjlig för högerhanden att bända loss. ”If you can’t beat the, join them”, tycktes högerarmen tänka och nappade raskt åt sig en blekrosa kornettblomma. Jag har aldrig ägt en kornettblomma i hela mitt liv, men nu var det tydligen dags! För att inte göra saken värre styrde jag raskt kosan mot utgången men precis innan jag kommit i säkerhet lyckades ändå högerhanden få med sig en vit pelargon också. Det var bara att betala och se glad ut!

Trots en seg start på dagen fick jag både solljus, promenad och växtterapi på samma dag. Vilket hat trick!