Hälsa, Utmattning
Leave a comment

Olika sorters terapi

Jag vaknade tidigt i morse, redan kl 6, av mig själv. Väldigt skönt. Men jag blev kvar i sängen i två timmar. Typiskt utmattning. Men idag har jag en helt obokad dag och unnade mig en lugn morgon. Väl uppe gjorde jag havregrynsgröt och hade i havrekli, linfrön och torkade fikon. Jag hittade en lista på nätet häromdagen om fiberinnehåll i olika livsmedel. Kli, fikon och linfrön kom högt upp på listan. De flesta grönsaker kom dock ganska långt ned, vilket förvånade mig. Det hela avnjöts med kanel och havremjölk. En helt växtbaserad frukost således. Och ekologisk, när jag tänker efter. Till och med kanelen var eko. Jag blev piggare efter att jag ätit men inte mer än att jag iddes ta en dusch för att sedan landa i soffan och bli kvar där till lunch. En klassisk ”återfallsförmiddag” där både kropp och knopp är sega som kola. Hur mycket jag än vill ta mig för saker så går det bara inte. Det var soligt ute och jag hade planerat att ta en ”poddenad” (promenad med podd i öronen) på fm men det var bara att glömma.

Till lunch fanns det rester, lax och pasta, tur nog. Och efter lunchen var det som om dimman lättade i mig och jag fick äntligen på mig kläderna och kunde ta tag i dagen! Först vattna lite blommor, ta in posten och annat smått hushållsgöra och sedan åkte jag till Ulriksdals slottsträdgård. Jag är så längtig efter vår och växter och odling nu! Den uteblivna poddenaden ersattes med en vanlig promenad i slottsparken. Det var en otroligt härlig vårvinterdag och alla färger blir så intensiva! De färger som finns, vill säga. Det är ju mest blått, vitt och brunt…

Ulriksdals slott i vinterskrud.

På sommaren är himlen mer blekblå pga all fukt i luften och att solen står högre. Ljusmässigt är den den bästa tiden på året nu tycker jag. Från mars till och med maj. Det blev en lagom promenad och jag tänkte att jag ska försöka åka hit flera gånger under våren och liksom följa vårens utveckling här. Det kan nog bli väldigt mysigt!

Orangeri, vilken fantastisk ”uppfinning” i vår nordliga del av världen! Att förr i tiden kunna njuta av exotiska frukter och växter. Det var väl i och för sig bara de rikaste som hade den lyxen, men ändå. Jag drömmer i alla fall om ett utrymme där jag kan övervintra växter och förlänga odlingssäsongen. Ser ni de två svarta ”strecken” i nederkant av huvudingången? Det är benen på två kvinnor som satt i varsin nisch och lät solen värma ansiktet. Det såg otroligt skönt och genomsvenskt ut. Att sitta i full vintermundering och lapa vårens första solstrålar i ett vindstilla hörn.

Promenaden avslutades i trädgårdshoppen. Förstås. Jag hade fört långa samtal med mig själv innan om att INTE köpa något. Bara för det får jag syn på några fat från Ståhl keramik det första som händer när jag kommer in. Gaaah! Men jag lyckades ”ståhlsätta” mig (förlåt för pappaskämt) och klev vidare. Vilken njutning det var att sakta strosa runt bland tulpaner, narcisser, julrosor, primula och allehanda krukor. Så mycket vackra ting, men oj oj oj vad dyrt det är. Nåja, det gör det lättare att avstå. Jag var där för att tanka energi från växterna, inte shoppa.

Så himla enkelt och dekorativt! Rödlök i små terakottakrukor. 

Jag gick ganska raskt genom avdelningen för gröna växter och landade sedan i växthuset. Med pelargoner. Det var jag inte beredd på och efter att ha gått alla rader upp och ned och tittat på myriader av kornettblommor, St Paulia och pelargoner såg jag, till min förskräckelse, hur mina armar liksom sträckte sig efter en cerise dröm bland de gammaldags pelargonerna. Den slöts girigt i famnen av vänsterarmen och var omöjlig för högerhanden att bända loss. ”If you can’t beat the, join them”, tycktes högerarmen tänka och nappade raskt åt sig en blekrosa kornettblomma. Jag har aldrig ägt en kornettblomma i hela mitt liv, men nu var det tydligen dags! För att inte göra saken värre styrde jag raskt kosan mot utgången men precis innan jag kommit i säkerhet lyckades ändå högerhanden få med sig en vit pelargon också. Det var bara att betala och se glad ut!

Trots en seg start på dagen fick jag både solljus, promenad och växtterapi på samma dag. Vilket hat trick!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *